Dijitalleşen dünyanın kolaylığını iş hayatlarına aktarma fikri, son yıllarda oldukça tercih edilen bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim bu yönüyle baktığımızda dijital dönüşüm, “İş alanımda nasıl hızlı çözümler üretirim? Para ve zaman tasarrufu sağlamak adına neler yapabilirim?” sorularına cevap arayan işletmeciler için zorunlu hâle gelmiş durumda. Bu kapsamda günümüz teknoloji dünyasında ayakta kalmak isteyen çoğu şirket, alışılagelmiş evrak saklama yöntemlerini terk ediyor ve bir şekilde dijital dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyor. Nitekim söz konusu dönüşümü etkili bir şekilde uygulayan şirketler; organizasyonlarını daha etkili hâle getiriyor, bu kapsamda daha kısa sürede daha çok insana ulaşıyor ve zaman-maliyet başta olmak üzere pek çok yönden avantaj elde ediyor.
İş Yapış Stillerinde Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, “dijital çağ” adını verebileceğimiz bu dönemde alternatif bir yol olmaktan çıkıp geleceği inşa edecek bir sistem hâlini aldı. Peki, geleceği inşa edecek bu yöntem; firmanıza ne gibi faydalar sağlar? Bu sorunun cevabını hep birlikte inceleyelim…
Profesyonel ve akılcı bir dijital dönüşümle;
- Dosyalar hâlinde klasörlenmiş fatura arşivleri ve bunların saklama masrafları tarihe karışır
- Kâğıt kullanımını azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlarsınız
- Kısa zamanda eski evraklara ulaşma şansına sahip olursunuz
- Anlık ve otomatik veri kaydı gerçekleştirebilirsiniz
- Önemli verilerinizin kaybolma ve zarar görme riski oldukça düşer
- Zamandan tasarruf ederek iş gücünü etkin bir şekilde kullanabilirsiniz
COVID-19 Pandemisi ve Dijital Dönüşüm
Takdir edersiniz ki yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisi, küresel ölçekte pek çok alışkanlığı zorunlu bir değişime maruz bıraktı. Zira yaşam stillerimizden tutun, iş yapış modellerimize kadar neredeyse her alanda kendimizi güncellemek durumunda kaldık. İş yapış modelleri için de dijital dönüşüm, uzun zamandır konuşulan bir başlıktı ancak bu da COVID-19 pandemisiyle birlikte hayati bir konu hâline geldi. Global ölçekte virüsün yayılımını azaltmak adına Hükûmetlerin aldığı kapanma kararları, şirketleri dijital dünyanın ayrıcalıklarından faydalanmaya itti. Bu süreçte dijitalleşme sürecine ayak uydurabilen firmalar uzaktan çalışma sistemine geçip tüm faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilirken; dönüşümünü tamamlayamayan şirketler oldukça zorlandı, ne yazık ki zorlanmaya da devam ediyorlar… Anlayacağınız sürekli çeşitli alanlarda yatırımlarını erteleyen şirketler, artık teknoloji yatırımlarını erteleme lüksüne sahip değil!
Tam da bu noktada Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın 30 Nisan 2020’de paylaştığı şu sözleri hatırlatmakta fayda görüyoruz: “İki ay içerisinde iki yıllık dijital dönüşüm yaşandığını gördük. Uzaktan takım çalışması ve öğrenimden, satış ve müşteri hizmetlerine, kritik bulut altyapısı ile güvenliğe kadar her gün müşterilerimizle beraber çalışıp, onlara her şeyin uzaktan yapıldığı bir dünyaya uyum sağlamaları ve iş yapabilmeleri için yardımcı oluyoruz.”
Farklı Sektörlerin Dijital Dönüşüm Deneyimleri
Dijital dönüşümün net şekilde değişime uğrattığı birkaç sektöre de değinerek konumuzu temellendirmeyi arzu ediyoruz.
Örneğin bankacılık… COVID-19 vakalarının artış göstermesiyle birlikte bankacılık sektörü, süratli bir şekilde reaksiyon alarak dijitalleşme çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda uzaktan ve dönüşümlü çalışma gibi yöntemlerin gündeme alınmasının yanı sıra online toplantılar ve mobil bankacılık gibi uygulamalara verilen önem de “zorunlu” olarak arttırıldı. Yine bu noktada verebileceğimiz bir diğer örnek e-ticaret sektörü ise akıllı hamlelerle dijital dönüşüm çalışmalarının meyvelerini yedi. Öyle ki market alışverişlerinde dahi dijital dönüşümün izlerine rastladık. Diğer taraftan dijitalleşmeye ayak uyduramayan işletmelerse faaliyetlerini zorunlu olarak durdurma kararı aldı.
Dijitalleşme Harcamaları, Gün Geçtikçe Artıyor
İçinde bulunduğumuz bu dijital dönüşüm çağında birbirleriyle yarış içinde olan markaların dijital yatırımları, ortalama üç kat artış gösterdi. Üstelik bu yatırımların pandemi dönemiyle sınırlı kalmayıp önümüzdeki günlerde de süreceği düşünülüyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırma ve tahminlere göre şirketlerin yüzde 65’i, 2023 yılının sonuna kadar eski sistemlerini radikal bir şekilde modernize edecek ve dijitalleşme yatırımlarını yoğunlaştıracak. 2022 yılının sonuna kadar tüm sektörlerdeki dijitalleşmeye harcanan payın ise 2 trilyon doları aşacağı düşünülüyor.